De waterdrager!


Een waterdrager in India had twee grote emmers, elk opgehangen aan de uiteinden van een juk dat hij op zijn schouders droeg. De ene emmer had een scheur, terwijl de andere emmer puntgaaf was en waarmee altijd een volle lading water vervoerd kon worden. Aan het einde van de lange wandeling van de beek naar het huis, was de gescheurde emmer nog maar half vol. Dit gebeurde elke dag, twee volle jaren lang. Telkens kwam de drager met slechts anderhalve emmer water aan bij zijn huis.

Uiteraard was de gave emmer trots op zijn prestaties, hij voldeed perfect aan het doel waarvoor hij gemaakt was. Maar de arme gescheurde emmer schaamde zich voor zijn onvolmaaktheid. Hij voelde zich ellendig omdat hij alleen in staat was om slechts de helft te volbrengen van waarvoor hij bedoeld was.

Na twee jaren van wat hij ervoer als een bittere mislukking, sprak de gescheurde emmer op een dag tot de waterdrager terwijl ze bij de beek waren. "Ik schaam me voor mezelf, en ik wil mijn excuses aanbieden. Ik heb slechts de helft van mijn lading geleverd omdat deze scheur ervoor heeft gezorgd dat de helft van het water wegloopt op weg terug naar uw huis. Door mijn gebreken, hebt u meer werk te doen en krijgt u niet de beloning voor uw inspanningen".

De waterdrager glimlachte en zei tegen de emmer: "Heb je gezien dat er alleen aan jouw kant van het pad bloemen zijn, maar niet aan de kant van de andere emmer? Dat komt omdat ik me altijd bewust was van je gebrek, daarom heb ik bloemzaden geplant aan jouw kant van het pad. Iedere dag als we terug liepen, heb jij ze water gegeven. Twee jaar lang kon ik deze prachtige bloemen plukken om de tafel te versieren. Als jij niet gewoon geweest was wie je bent, dan zou het huis er nooit zo prachtig uit gezien hebben".

Moraal: Ieder van ons heeft zijn eigen unieke gebreken. We zijn allemaal gescheurde emmers. Maar het zijn de barsten en scheuren die we allemaal hebben, die ons leven zo interessant en de moeite waard maken. Je moet gewoon elke persoon nemen zoals hij is, en je richten op het goede in hem. Zalig zijn de flexibelen, want zij zullen niet uit hun vorm gebogen worden. Vergeet niet om alle mensen in je leven te waarderen met al hun 'gebreken' -- inclusief onszelf!

Bron: onbekend

KEER TERUG
NAAR ARTIKELEN

home