6e Jaargang nr.67 Augustus 2013 verschijnt 1x per maand


Spinselmot

“Alle rank, die in Mij geen vrucht draagt, die neemt Hij weg;
en al wie vrucht draagt, die reinigt Hij, opdat zij meer vrucht drage.
Johannes 15: 2 NBG"


Een aantal weken terug dacht ik, het lijkt wel of ik geestelijk niet groei, alsof ik stil sta. Herken je dit? Toen kreeg ik deze gedachte: In de winter lijkt alles dood: kale bomen, kleurloze en kale tuinen, maar onder de grond gebeurt er van alles. Want zodra het voorjaar wordt en de zon weer meer te voorschijn komt, begint alles weer uit te lopen. Krokusjes komen te voorschijn net als hyacinten en blauwe druifjes; de forsythia wordt weer mooi geel, bomen beginnen weer uit te lopen, bloesem aan de bomen, vogeltjes fluiten dat het een lieve lust is tot eer van hun Maker, onze God. Voor mij was dit een erg bemoedigende gedachte, want wanneer je denkt stil te staan en je een droge en dorre periode in je leven ervaart, gaat God gewoon met mij door.. Hij is bezig ons te vormen en te kneden naar Zijn beeld en gelijkenis. Wanneer een rozenstruik “oud hout” heeft, loopt de bloei terug, daarom moet de struik elk jaar gesnoeid worden om weer een jaar lang een goede en rijke bloei te geven. Zo worden wij geestelijk ook gesnoeid door God. Wanneer we dat niet toelaten, dan loopt onze groei ook terug. Wil je gewillig zijn en je laten snoeien door Hem, dan zul je vrucht dragen. Een tijdje geleden wandelde ik in het bos en vroeg aan de Heer of Hij me iets vanuit de natuur wilde laten zien. Nog geen twee honderd meter verder zag ik een aantal bomen staan helemaal ingepakt in een grijs web: stippelmot of ook wel spinselmot genoemd. De bomen leken wel dood.

De stippelmot is op zich het probleem niet, het zijn de larven die zich verpoppen tot rupsen waar de stippelmot uitkomt. De stippelmot heeft het voornamelijk gemunt op appelachtigen. Onderschat dit niet, ze zijn werkelijk in staat om ieder blaadje van een boom of struik te vreten. De larven beschermen zichzelf door zich in te spinnen. De indrukwekkende nesten van gesponnen draden geven de struiken een mysterieuze, bijna spookachtige, uitstraling. (Bron Online tuinieren)

De stippelmot brengt grote schade aan. Gelukkig brengt de stippelmot maar één generatie per jaar voort waardoor de struiken zich nog kunnen herstellen van de geleden schade. In juni, na de langste dag, komt er dan een klein vlindertje uit: wit met zwarte stipjes op de vleugeltjes. Een hele metamorfose vindt dan plaats, van rups tot vlinder. Terwijl ik die bomen zo spookachtig zag staan in het bos, helemaal ingekapseld door dit spinselmot, dacht ik, zo kan het ook gaan in ons leven. Door boos te blijven, bitterheid, jaloezie of egoïsme, een leugentje om best wil, zorgen maken, enz.- jullie weten er vast ook nog wel een paar - worden wij er vaak helemaal door ingepakt, en ons leven met God zal langzaam verstikken. Laten we er voor waken dat wij niet hierdoor worden ingekapseld en zo al onze zegeningen laten wegvreten! Wil je vrij blijven van deze “spinselmot” dan zul je het bestrijdingsmiddel ‘ZIJN WOORD’ moeten gebruiken door dagelijks met Hem in gesprek te blijven, zodat je elke dag spinselvrij kunt wandelen en genieten van Zijn Schepping..

Groetjes,
Anja
home


Lees meer »