Woord v.d Maand verschijnt 1x per maand 15e Jaargang nr.179 december 2022 | 5783


Boodschap van Hoop

'Ik Ben de Deur; als iemand door Mij binnengaat,
zal hij behouden worden,
Johannes 10:9


Hoe breng je in vredesnaam een boodschap van hoop wanneer de ene crisis na de andere crisis je om de oren vliegt? Als je hoort dat velen er moeite mee hebben om het hoofd boven water te houden. De torenhoge inflatie en hoge energieprijzen. Bij vele Nederlanders is hun hoop vervlogen en het vertrouwen in de overheid is in Nederland tot een dieptepunt gedaald. Het is goed om jezelf deze vraag te stellen: ‘Wat is hoop?’ De wereldse definitie van hoop is de gedurige verwachting dat een onzekere uitkomst gunstig zal blijken, dat je met vertrouwen en geloof naar de toekomst kijkt. Je zou het ook optimisme kunnen noemen in het geval van tegenslag. Je krijgt hierdoor het vertrouwen om het steeds weer opnieuw te proberen.

Enkele weken geleden had ik een afspraak bij mijn garage voor een gratis wintercheck. Ik ontmoette daar een jongeman en we kwamen zo aan de praat. In de loop van ons gesprek vroeg ik hem wat hoop voor hem betekende. ‘Hoop’ zei hij: Daar weet ik niet zo een-twee-drie een antwoord op. te geven. Ik gaf hem wat voorbeelden zoals: ‘Ik hoop dat het mooi weer wordt’ of ‘Ik hoop dat ik die baan krijg’ Waarop hij toen zei: ‘Ik hoop op een mooie toekomst’. Ja dat hopen we allemaal. Maar ik vertelde hem dat in deze voorbeelden echter een bepaalde mate van onzekerheid zit. De Bijbelse hoop daarentegen geeft geen onzekerheid maar zekerheid. O gaan we op die toer, zei hij lachend. Hij zei dat hij niet geloofde, maar wel op een christelijke school had gezeten en hij herinnerde zich nog het verhaal van Noach. Zijn antwoord gaf mij een opening om hier verder op in te gaan. Na wat uitleg over hoop kwam de verkoper om hem zijn autopapieren en sleutels te geven. Mijn auto was inmiddels ook klaar. Voordat hij opstapte, zei ik: Jij gelooft misschien niet in God, maar God gelooft wel in jou! Ik gaf hem nog een kaartje met de woorden: “Je bent waardevol voor God” met aan de achterkant Johannes 3:16 en nog wat informatie voor zelfonderzoek.

Wat is hoop: HOOP is geen gevoel, geen emotionele toestand, hoop heeft niets met je carrière of je uiterlijk te maken. Dat is wat de wereld ervan heeft gemaakt. Bijbelse hoop heeft te maken met vertrouwen, met geloven, met een zeker weten. HOOP is een Persoon en Zijn Naam is Jezus Christus de enige ware Bron van Leven en van Hoop. Hoop geeft ons een toekomst. De enige weg om deze hoop te ontvangen is terug te keren naar de Gever van Hoop. Jezus zegt: Ik ben de Deur, niet een deur, of zoals sommigen beweren: ‘Er zijn vele wegen om tot God te komen’. NEE, er is slechts één Deur om naar binnen te gaan, om gered te worden, om eeuwig leven te ontvangen en die HOOP is alleen in Jezus Christus, de Zoon van God. Jezus zegt: Als je door Mij, de Deur, binnenkomt zul je behouden worden, en je zult ingaan en uitgaan en weide vinden. Lieve lezer, houd deze hoop niet voor jezelf. Geef het door aan je nog onbekeerde kinderen, je familieleden, je vrienden en buren. De deur van genade staat nog altijd open. Maar er komt een dag dat God Zelf de deur zal sluiten, net als in de dagen van Noach. Stel het niet uit en zeg niet: “Ik heb nog tijd genoeg!” want wie ben jij o mens die denkt zelf het leven in eigen hand te hebben.


Tjitske Meijer

terug naar woord vd maand»