Woord v.d Maand 11e Jaargang nr.126 Juli 5778 | 2018


KOEKHAPPEN!

“U moet alles wat gezegd en gedaan wordt,
op zijn echtheid beproeven en alles wat goed is
vasthouden. Vermijd alles wat slecht is ”.
1 Thess. 5:21-28 (Vert. Het Boek )


KOEKHAPPEN ,wie is er in Nederland niet groot mee geworden? Het spel is al gespeeld op ontelbare kinderfeestjes en was ook jarenlang een vast programma onderdeel op Koninginnedag. En nog steeds is dit oud-Hollandse spelletje enorm populair. Ik kan mij nog wel herinneren als kind dat we geblinddoekt in een rij moesten staan met onze handjes op onze rug en dan proberen om zo snel mogelijk de koek van het touwtje te happen. Wie de koek als eerste te pakken had, was de winnaar. Ook vandaag de dag gaat dit spel er nog in als zoete koek!

Om maar even bij het ‘blindelings koekhappen’ te blijven. Ik vraag me af hoe het komt dat er zoveel christenen ‘blindelings’ hun heil zoeken bij ‘christelijke’ varianten van mindfulness. Niet alleen in de gezondheidszorg maar ook in de evangelische wereld neemt het drastisch toe en het gaat erin als zoete koek. Als Bijbelgelovige vraag ik mij af wat er mis is met het Brood.

Het antwoord kunnen we terug vinden in Num. 21:4-9 . Hun klaagzang was: “Er is hier niets om te eten en te drinken en we walgen van dat flauwe manna” Walgen wij ook van het Manna? Is er geen krachtig Brood des Levens meer te verkrijgen in onze gemeentes? Stelt het ons niet meer tevreden of vinden we het , net zoals het volk van God, een flauwe hap geworden?

Mindfulness is volgens Philip Troost een uitvinding van God!! Gekker moet het toch niet worden dacht ik. Paulus waarschuwt niet voor niets: “Want er komt een tijd dat de mensen niet meer naar de waarheid willen luisteren, maar leraars zoeken die hun vertellen wat zij graag willen horen. (2 Tim. 4 : 3 Het Boek) Mindfulness, weliswaar zonder Boeddha, wierookstokjes en zonder rituelen, is doortrokken van het Boeddhisme en is enkel en alleen duisternis. Alinda Bol, beter bekend van het programma ‘PUUR TV” (van Family 7) zegt het volgende: Quote: Jezus is de grote grondlegger van mindfulness! Hij leefde met aandacht. Dat is mindfulness: leven met aandacht en terugkeren in de rust!

Jezus trok Zich terug na een dag van werk om alleen te zijn met Zijn Vader NIET om Zichzelf LEEG te maken zoals men dat leert bij mindfulness. Ontledigen van denken staat volkomen haaks op de Bijbelse opdracht. God heeft ons verstand gegeven (Matteüs 22:37) en de Bijbel leert ons dat wij hervormd moeten worden door de vernieuwing van ons denken! (Romeinen 12:2). Door de meditatie wordt het verstand uitgeschakeld en ontstaat een opening voor de gevallen geestelijke wereld, zoals die van Boeddha. Steeds meer trainingen worden er aangeboden en als leraar kun je hiermee een aardige boterham verdienen. Pas op dat ze je geen stenen voor brood geven. Gods Woord maakt het duidelijk genoeg dat we ver weg moeten blijven van al deze methoden en therapieën. ( Kol.2:8-10 )Hartelijke groet,
Tjitske
home


Lees meer »