home

17e Jaargang nr.194 maart

Wat zegt de Bijbel ons over 'Licht'

“Het licht brengt niets dan goedheid voort
en gerechtigheid en waarheid.
Efeziërs 5:9


Licht is verbonden met waarheid, met zuiverheid, met openheid, met schoonheid. Licht en duisternis, dag en nacht staan symbool voor leven en dood, voor het goddelijke en het kwade, licht geeft zekerheid, en zo kun je nog wel even doorgaan. De eerste keer waar men over licht sprak was waar God sprak er zij licht, en er was licht! God is Licht en er is in Hem geen spoor van duisternis. (1 Joh.1:5-7) Hij openbaart diepe en verborgen dingen, Hij weet wat in het duister is, want het licht woont bij Hem.(Dan.2:22)

God roept ons op om Zijn licht te verspreiden. Ik heb er dan ook heel veel moeite mee waarom steeds meer kerken hun diensten houden in het donker. Misschien beschrijft dit wel jouw kerk. Mozaïek0548 in Rijssen heeft ervoor gekozen om hun zondagse diensten in discotheek Lucky te houden. Gekker moet het toch niet worden, dacht ik. Maar zij zien deze plek als een eigentijdse plek waar het als een thuis voelt om samen kerk te kunnen zijn, om God uit te nodigen in hun midden! Zal God op hun uitnodiging ingaan vraag ik mijzelf af. Wat denk je zelf? Zou jij je ‘thuis’ voelen in een kerk waar het te donker is om je Bijbel te kunnen lezen? Waar geen daglicht is dan de enige felle lichten die schijnen op het podium.

Hun slogan: ‘Je bent welkom zoals je bent en je mag zijn wie je werkelijk bent', als wel de naam Mozaïek, roept bij mij veel weerstand op. Ik citeer: “Wij zijn een kunstwerk van gebrokenheid en Jezus is de Kunstenaar. Hij maakt van ons succes en onze puinhoop, ons geloof en onze twijfel een fantastisch mooi kunstwerk:een mozaïek.” Laten we bij het Woord blijven. We zijn geen ‘kunstwerk van gebrokenheid’, we hebben geen ‘kunstenaar’ nodig die van ons succes, van onze puinhoop, van ons geloof en twijfel een fantastisch mooi kunstwerk wil maken? Wat we wel nodig hebben is een Redder, een Verlosser die ons wil verlossen van onze zonden. Niet om een mooi mozaïek voor Hem te worden, maar om gelijkvormig te worden aan het beeld van Zijn Zoon Jezus Christus. (Rom.8:29) Helaas zien we hier niets van terug bij de beschrijving van Mozaïek

Waarom wil men tijdens de dienst in het donker zitten waar je, je Bijbel niet of nauwelijks kunt lezen. Ik begrijp hier eerlijk gezegd helemaal niets van. We zien steeds meer kerken die bezig zijn met entertainment, met eigentijdse muziek waarbij veel lichteffecten worden gebruikt. En dit alles om hun leden het naar hun zin te maken. Het gevoel en de sfeer is belangrijker geworden dan Gods Woord. Paulus waarschuwt ons om niet gelijkvormig te worden aan deze wereld,(Rom.12:2) Jezus zegt:“Als het zout zijn kracht verliest, dan heeft het geen nut meer.” (Matt.5:13) Het kenmerk van zout is dat het bederven tegengaat.Voor een kind van God betekent dit dat hij niet toegeeft aan de wereldse invloeden. We zullen absoluut onze kracht verliezen, wanneer we in onze samenkomsten steeds meer op de wereld gaan lijken. Wanneer niet het Woord, maar ons gevoel op de eerste plaats komt te staan zal je olie in je lamp spoedig opraken. Je lamp zal niet of nauwelijks nog Zijn licht verspreiden. We zien de wereld in een sneltreinvaart veranderen, alle reden dus om waakzaam en scherp te blijven. Wandel in Zijn Licht en leef vanuit Zijn Woord. Zonder Zijn Woord zul je het niet redden! (Psalm 119:105)


Tjitske Meijer